Yangın Alarm Sistemleri

yangin-desibelYangın algılama sistemleri ikiye ayrılmaktadır; Konvansiyonel ve Adresli Sistemler. Konvansiyonel sistemler uygulamada artık fazla yer almayan eski sistemlerdir. Konvasiyonel sistemlerin yerini adresli sistemler almışlardır.
1. Adresli Sistemler
Nokta – adres bazında algılama yapılır. Dedektör ve butonlar tek bir “Loop” – “ Çevrim” üzerine bağlanır. Kablolama; kontrol panelinden çıkar, saha elemanlarına tek tek paralel bağlanır ve en son noktadaki saha elemanından kontrol paneline geri döner. Buna loop diyoruz. Uygulamada bir loop üzerine 128 adet eleman bağlanabilir. Bir bina olduğu gibi tek bir loop üzerinden kontrol edilebilir. Kablodan ve işçilikten tasarruf sağlanır. Loop üzerine bağlanan bütün dedektör, buton, ve modül gibi saha elemanlarının her birinin bir adresi vardır ve kontrol panelinden izlenir ve gerektiğinde kontrol paneli arıza durumunu bildirir.

– Analog Adresli Sistemler

Analog sistemlerde tüm ölçümler saha elemanları tarafından; tüm veri toplama, değerlendirme, depolama ve kontrol, kontrol paneli tarafından yapılmaktadır. Dedektörler, ortamdaki duman seviyesi, kirlilik gibi verileri kontrol paneline gönderir. Kontrol paneli, alarm ve arıza gibi uyarıları, dedektörlerin seviye kontrollerini yapar.
– Interaktif Adresli Sistemler
Her bir dedektör, bulunduğu mahalin özelliğine göre, özel parametrelerle programlanır. Anolog Adresli ve diğer Intelligent Adresli sistemlerden en önemli farkı, dedektörlere programlanan interaktif algoritmik tabanlı parametrelerdir. Sistem her yangın sensöründen gelen bilgiyi değerlendirir ve bu bilgiden öğrenme yeteneğine sahiptir. Bu basit olarak, bir sensör kirlenmeye başladığında veya kirli bir ortamda bulunduğunda otomatik olarak alarm eşik seviyesini arka plandaki seviyesine göre kompanze etmektedir.(Eşik kompanzasyonu).
Daha karmaşık İnteraktif sistem fonksiyonları, gerçek yangın hadisesi ve yangın olmayan durumları birbirinden çok kolay ayırt edebilmekle birlikte, olası çevresel etkileri filtreler veya sıcaklıktan oluşabilecek değişim etkilerine göre hassasiyetini artırabilir.
Sensörler ve İnteraktif karar verme mekanizması arasındaki kararlılığın net sonucu, yüksek performans, yanlış alarmlara bağışıklık ve daha hassas yangın algılama olarak karşımıza çıkar.
UYGULAMA ALANLARIMIZ:Oteller, Evler, Hastaneler, Alış Veriş Merkezleri, Bankalar, Ticari Binalar, Sinema Salonları, Müzeler, Arşivler, Sanat Galerileri, Okullar, Yurtlar, Kreşler, Fabrikalar ve Üretim Alanları, Askeri Projeler, Denizcilik Sektörü.

Yangın alarm sistemi duman, ısı, alev , gaz sızıntı dedektörleri ve kır bas ihbar butonları tetiklemesi ile uyarı veren ,var ise yangın söndürme sistemini de çalıştırabilen sistemlerdir.

Konvansiyonel, Analog Adresli ve Akıllı adresli sistemler olarak üç kısımda inceleyebiliriz.

Konvansiyonel Yangın İhbar sistemi

Konvansiyonel alarm sistemleri küçük bina yada işletmeler için tasarlanmış 2, 4, 8 bölge olarak tetikleme olduğu(duman, ısı, gaz ) anda hangi bölgede zone var ise bilgisini vermektedir.

Her Loop (bölge) için bir kat tayin edilir ve o katta yangın ihbarının olduğu teppit edilebilir.

Analog ve Akıllı Adresli Sistemler

Adresli yangın ihbar sisteminde çok bölümlü ve çok katlı mekanlarda Konvansiyonel sistemden farklı olarak hangi dedektör de tetik olduğunu görebilme olanağı bulunmaktadır.
Otomasyon sistemlerine tam uyumluluk göstermektedir.

İş yerinizin yada evinizin ihtiyaçları ve Yangın yönetmeliği doğrultusunda, oda ve bölüm sayılarına bağlı olarak yangın ihbar sistemi Konvansiyonel yada Adresli olarak seçimi yapılmalıdır.
Uzman ekipler ile doğru m2 de, doğru dedektör, uygun yerlere kırbas butonlar ve sirenler konumlandırılmalıdır.